fbpx
jun 21
Uitzendkrachten voor uw organisatie?

Uitzendkrachten: hoe zit dat precies?

Als bedrijf kunt u er voor kiezen om uitzendkrachten in te huren. Het is een goede oplossing wanneer u meer flexibiliteit binnen uw bedrijf wilt. Er zijn een aantal punten waar u rekening mee dient te houden bij onze zakelijke diensten. In dit artikel gaan we in op de verantwoordelijkheden als opdrachtgever, de uitzendovereenkomst en de voordelen die het inlenen van een uitzendkracht met zich meebrengt voor u als bedrijf.

Verantwoordelijkheden

Bij het inzetten van uitzendkrachten is het belangrijk om te weten dat deze niet bij u in dienst komen, maar in dienst staan van het uitzendbureau. Dit betekent dat u niet de werkgever bent, maar de opdrachtgever. Het uitzendbureau is hierdoor verantwoordelijk voor de uitbetaling van het salaris, de opdracht van fiscale premies en heffingen, het toekennen van vakantiedagen, het doorbetalen bij ziekte en de verstrekking van de jaaropgave.
Waar liggen dan de verantwoordelijkheden voor u als opdrachtgever? U bent verantwoordelijk voor het controleren van het aantal gewerkte uren en deze zullen geaccordeerd moeten worden bij het uitzendbureau. Sommige bedrijven werken met een digitaal kloksysteem, andere bedrijven met een werkbriefje. Het is maar net waar uw voorkeur naar uit gaat.
Tevens bent u verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen uw bedrijf. Mocht een uitzendkracht risicovol werk uitvoeren, bent u verplicht dit te vermelden bij het uitzendbureau.

Uitzendovereenkomst

Bij het inzetten van uitzendkrachten is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst, maar van een uitzendovereenkomst. De meeste uitzendbureaus, waaronder ook Pollux, brengen hun personeel onder in fasen. Dit wordt ook wel het ‘fasensysteem’ genoemd. De fase waarin een uitzendkracht zit, is afhankelijk van het aantal weken dat hij/zij voor het uitzendbureau werkt. Naarmate de uitzendkracht langer voor het uitzendbureau werkt, bouwt hij/zij ook meer rechten op.
Voor u als bedrijf is het mogelijk om op ieder gewenst moment de uitzendovereenkomst stop te zetten, mits dit in het eerste werkzame jaar gebeurd. Op dat moment stopt ook automatisch de overeenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. Ook andersom geldt: wanneer de uitzendkracht om wat voor reden dan ook niet meer bij u wilt werken, kan hij/zij de overeenkomst opzeggen. In het geval dat de uitzendkracht arbeidsongeschikt raakt, eindigt de uitzendovereenkomst direct volgens het ABU cao.

Gelijkheidsbeginsel

Een uitzendkracht heeft dezelfde rechten binnen uw organisatie als een vaste medewerker. Een uitzendkracht heeft daarom ook recht op hetzelfde salaris als uw vaste medewerkers (met dezelfde leeftijd, functie etc.). Belangrijk om te weten: u betaalt het uitzendbureau, niet de uitzendkracht. Hetzelfde geldt voor de vergoedingen die u uw vaste medewerkers toekent.

Voordelen voor u

Het inzetten van uitzendkrachten binnen uw organisatie kent veel voordelen. U kunt zelf bepalen wanneer u een uitzendkracht inzet, bijvoorbeeld bij het naderen van een drukke periode. Hierdoor creëert u flexibiliteit binnen uw organisatie. Daarnaast kunt u de uitzendovereenkomst altijd stopzetten, zelfs bij ziekte of arbeidsongeschiktheid van een uitzendkracht. U hoeft dan geen loon te betalen. Een andere voordeel is dat u zelf geen werving- en selectieprocedure hoeft uit te voeren. Dit wordt namelijk gedaan door het uitzendbureau. Hierdoor bespaart u tijd en geld.

Heeft u nog vragen over uitzendkrachten en wat het voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch of per mail naar info@pollux.nl. Mocht u momenteel geen tijd hebben? Dien dan een terugbelverzoek in en we zullen spoedig contact met u opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *