fbpx
jan 19
CV

Hulp bij het opstellen van een goede CV

Het opstellen van een goede CV is een essentieel onderdeel voor het solliciteren. De curriculum vitae is een document waarin jouw kwaliteiten en ervaringen op staan vermeld. Een CV wordt ook gezien als een soort visitekaartje van jou als persoon. Een goede CV valt op, is volledig en uniek. Maar hoe stel je nu een goede CV op? In dit artikel leggen wij uit welke onderdelen belangrijk zijn bij een goede CV.

Personalia

Begin het opstellen van je CV altijd met je persoonlijke gegevens. Vermeld onder andere je naam, woonadres en leeftijd. Om het overzichtelijk te maken, deel je dit onderdeel in met de volgende gegevens:

  • Naam
  • Geboortejaar
  • Geslacht
  • Nationaliteit
  • Adres
  • Woonplaats
  • Telefoonnummer (Privé en Mobiel)
  • E-mailadres
  • Rijbewijs

Wil je direct de aandacht pakken? Zet onder je persoonlijke gegevens een kort stukje tekst waarin je uitlegt wie je bent, wat je doelstellingen zijn en welke karaktereigenschappen je als persoon omschrijven. Op deze manier heeft iemand die je CV leest direct een concreet beeld over je.

(Werk)ervaring

Ervaring is voor vele recruiters belangrijk. Bij het opstellen van dit aspect begin je met je huidige baan of de laatste functie die je vervulde en werk zo terug in de tijd. Wees volledig, eerlijk en schrijf het zo kort mogelijk op. Welke functie vervulde je bij de werkgever in welke tijdsperiode, maar bovenal wat heb je geleerd?
Kom je net kijken op de arbeidsmarkt en heb je weinig (werk)ervaring? Vermeld dan relevante stages of projecten waaraan je hebt gewerkt die in de functie goed van pas kunnen komen.

Opleidingen

Bij dit onderdeel werk je eveneens van voor naar achteren. Begin met je laatst afgeronde opleiding en werk zo terug. Vermeld welke opleidingen je hebt gevolgd. Benoem hierbij de instelling, soort opleiding, studieperiode en behaalde diploma’s. Leg de nadruk op het laatstgenoemde. Als je aanvullende studies en cursussen hebt gevolgd is dit zeker interessant om toe te voegen. Mochten dit er veel zijn, dan kun je dit onderverdelen in apart onderdeel op je CV.

Competenties & Vaardigheden

Recruiters kijken steeds vaker naar jouw competenties en vaardigheden. Dit onderdeel wordt steeds belangrijker op je CV. Het gaat om de kwaliteiten die jou als collega perfect beschrijven, maar ook om de vaardigheden die jij in het werk kunt benutten. De competenties moeten je onderscheiden van andere sollicitanten. Competenties geven weer hoe je bent als collega.
Vermijd bij het vermelden van je competenties vage containerbegrippen. Wees zo concreet mogelijk, want jouw competenties moeten uniek zijn ten opzichte van anderen.

Talenkennis

De wereld is steeds verder aan het internationaliseren. Dit betekent dat de talenkennis een extra reden geven om je uit te nodigen voor een gesprek. Voor vele vacatures moet je kennis hebben van minimaal twee of meerdere talen. Het is verstandig om hierbij te vermelden in welke mate je kennis hebt van een taal. Dit voorkomt misverstanden en laat zien dat je jezelf kan reflecteren.

Vormgeving & Lengte

Tot slot val je op door te kiezen voor een unieke lay-out of vormgeving. Maak je CV niet te druk en zorg voor een duidelijk overzicht. Een goede CV bestaat uit maximaal 2 à 3 A4’tjes. Past dit niet? Ga dan schrappen en inkorten.

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte uit welke onderdelen een goede CV bestaat. Heb jij een goede CV gemaakt? Stuur hem dan snel op naar cv@pollux.nl. Wij helpen je graag op weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *