fbpx
feb 26
De juiste sollicitatieoutfit - Blog | Pollux Uitzendbureau

De juiste sollicitatieoutfit – Dress to impress

Tijdens je sollicitatie naar de absolute droombaan is het niet alleen belangrijk dat je een goed verhaal hebt, maar speelt ook uiterlijke presentatie een grote rol voor een eventueel vervolggesprek. Wat zijn de ‘do’s en dont’s’ als het gaat om je kledingkeuze bij een sollicitatiegesprek?

Eerste indruk

Een eerste indruk maak je maar één keer. Hierbij speelt uiterlijke vertoning een grote rol. Het is namelijk doorslaggevend voor een vervolggesprek (Watkins & Johnston, 2000). Met de juiste en gepaste kleding kom je al een heel eind. Het varieert natuurlijk enorm per bedrijf en per functie wat er van je verwacht wordt. Bij een marketingbedrijf kun je creatiever zijn met je kleding dan bij een traditioneel bedrijf zoals een advocatenkantoor. Wat de ideale kledingstijl ook is, goed verzorgde schoenen en gestreken kleding zijn een absolute must!

Sollicitatieoutfit voor mannen

Een net pak doet het altijd goed bij mannen en is zelden overdressed. Ben je iemand die eigenzinnig is en past het binnen het bedrijf waar je gaat solliciteren, dan zijn er diverse variaties mogelijk zoals bijvoorbeeld een (spijker-) broek, overhemd, eventueel een stropdas en colbert.

Het dragen van een pak geeft je een zekere uitstraling, wat kan helpen bij een sollicitatiegesprek (Galinsky & Adam, 2012). Over het algemeen wordt een zwart pak geassocieerd met een begrafenis. Een donkerblauw of antraciet pak zullen betere keuzes zijn. In een pak met krijtstrepen lijk je langer en straal je autoriteit uit.

Wil je een stropdas dragen bij je overhemd of pak, denk dan aan de kleur! Een groene of blauwe stropdas zijn de twee beste kleuren voor het dragen van een stropdas  tijdens je sollicitatiegesprek. Blauw wordt geassocieerd met een open uitstraling en groen straalt frisheid en harmonie uit. Daarentegen straalt rood dominantie en agressie uit (Wiedemann, Burt, Hill & Barton, 2015). Iets wat je dus liever wilt vermijden.

Do’s:

 1. Beoordeel het type bedrijf en pas je kleding erop aan (formeel of informeel)
 2. Draag donkere sokken
 3. Zorg voor een goede lichamelijke verzorging (geknipte nagels, verzorgd haar, schone kleding)

Dont’s:

 1. Vermijd opvallende motieven
 2. Vermijd te strakke of te wijde kleding
 3. Wees behoudend met deodorant en aftershave
 4. Vermijd gele kleding (deze kleur wordt geassocieerd met zwakte)
 5. Vermijd hoofddeksels

Sollicitatieoutfit voor vrouwen

De dresscode voor vrouwen is minder van belang. Vrouwen hoeven niet altijd in een mantelpakje te verschijnen, maar kunnen daarentegen ook een spijkerbroek dragen met een effen blouse. Maak je outfit af met een paar mooie pumps. Draag je niet vaak pumps, neem dan voor de zekerheid een paar platte schoenen mee. Je kunt dan van schoenen wisselen mocht je het echt niet meer trekken (bij voorkeur voor en na je sollicitatiegesprek). Een absolute no go is het dragen van naaldhakken! Deze kunnen een verkeerde associatie teweegbrengen.

Neem een mooie tas mee die je outfit compleet maakt. Hier kun je al je papierwerk in doen. Alhoewel een rugtas enorm veel voordelen heeft, staat het minder chique bij een sollicitatieoutfit. De voorkeur gaat dan ook uit naar een mooie schoudertas.

Vermijd het dragen van veel sieraden, ongeacht of deze veel over je persoonlijkheid vertellen. Het leidt namelijk af waardoor het verhaal inhoudelijk niet goed kan overkomen.

Do’s:

 1. Beoordeel het type bedrijf en pas je kleding erop aan (formeel of informeel)
 2. Kleed je aan zoals je je fijn voelt
 3. Zorg voor een goede lichamelijke verzorging (geknipte nagels, verzorgd haar, schone kleding)

Dont’s:

 1. Vermijd te strakke of te wijde kleding
 2. Wees behoudend met deodorant en parfum
 3. Vermijd korte kleding zoals een korte rok of jurk (maximaal 4 vingers boven de knie)
 4. Vermijd te veel sieraden en make-up
 5. Vermijd felle kleuren (deze kunnen afleiden)

Bronnen:

Adam, H., & Galinsky, A. (2012). Enclothed cognition. Journal of Experimental Social Psychology, 48(4), 1225–1398. http://dx.doi.org/10.1016/j.jesp.2012.02.008

Watkins, L. M. & Johnston, L. (2000). Screening job applicants: The impact of physical attractiveness and application quality. International Journal of Selection and Assessment, 8, 76-84.

Wiedemann, D., Burt, M., Hill, A. & Barton, R. (2015).  Red clothing increases perceived dominance, aggression and anger. The Royal Society Publishing, Volume 11, Issue 5.