fbpx
jun 20
7 tips voor het solliciteren naar een vaste baan

7 Tips voor het krijgen van een vaste baan!

Het krijgen van een vaste baan vergt veel tijd en inspanning. Niet alleen voor jou, maar ook voor de werkgever. Om je op weg te helpen geven we je 7 tips om de kans te vergroten op een (vaste) baan. De baan die jij zo graag wilt!

1. Lees de vacature van de vaste baan goed

Een goed begin is het halve werk: Lees de vacature goed door! Vraag jezelf af of de vacature aansluit bij jouw wensen, maar vooral of het past bij jouw opleiding of werkervaring. Weet jij alles over de functie waar je naar solliciteert? Mocht dit niet het geval zijn, neem contact op met het bedrijf. Zo weet je zeker dat je alles goed hebt begrepen van de vacature.

2. Schrijf een pakkende sollicitatiebrief

Door het schrijven van een pakkende sollicitatiebrief zorg je dat je opvalt tussen alle andere brieven. Opvallen doe je door een korte en bondige brief te schrijven waarin je vertelt wie je bent en waarom de functie het beste bij jou past. Je moet de opdrachtgever overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie.

3. Je CV is je visitekaartje

Natuurlijk wil je alle belangrijke mijlpalen vermelden op je cv. Wees hierin ook kort en bondig. Een opdrachtgever heeft niet veel tijd om alles nauwkeurig te lezen. Zorg voor een CV waar alles duidelijk en overzichtelijk is geordend. Op je CV staan deze gegevens:

• Persoonlijke gegevens
• Werkervaring
• Opleidingen en cursussen
• Relevante informatie m.b.t. de vacature (rijbewijs, taalkennis, vaardigheden, etc)

4. Social Media

Bijna iedereen gebruikt social media. Dus ook je potentiële opdrachtgever. Alhoewel social media heel handig is, kan het ook een valkuil zijn. Staat je profiel openbaar? Bedenk welke foto’s van jou online staan. Ga na of dit schadelijk kan zijn tijdens de sollicitatieprocedure. Het is aan te raden om je profiel niet volledig openbaar te zetten.

5. Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek.

Net als met het goed doorlezen van de vacature is de voorbereiding op het gesprek essentieel. Bedenk welke vragen je kan verwachten en zorg dat je hier van tevoren een passend antwoord op hebt. Weet wat van je verwacht wordt wanneer jij de functie zal uitvoeren. Ken het bedrijf van binnen uit. In welke branche zijn ze werkzaam, wat zijn de laatste ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het bedrijf? Doe er alles aan zodat jij goed voorbereid het gesprek in gaat!

6. Blijf jezelf tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek zal je zenuwachtig zijn, wat heel normaal is. Blijf tijdens het gesprek altijd jezelf en kleed je netjes. We hebben al eerder enkele tips gegeven over de juiste sollicitatieoutfit. Toon initiatief in het gesprek en laat zien dat jij gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. Ook hier moet je de opdrachtgever overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent. En dat doe je het best door jezelf te zijn!

7. Blijf op de hoogte van de vervolgprocedure

Het solliciteren eindigt niet na het gesprek. Zorg dat je op de hoogte bent van de vervolgprocedure. Wat zijn de afspraken die gemaakt zijn? Neem contact op wanneer je niets hebt gehoord. Dan laat je weer gelijk zien dat je écht gemotiveerd bent!

Solliciteren blijft moeilijk, maar hopelijk kunnen deze zeven tips je helpen om de kans op een vaste baan te vergroten. Mocht het nu niet in één keer lukken, geen nood! Je kan altijd vragen om feedback waarom je niet gekozen bent. Deze informatie kan je weer gebruiken in volgende sollicitaties. Succes met het binnenhalen van een vaste baan!

1 reactie

  1. Timon
    31/10/2017 at 12:31 · Beantwoorden

    Handige tips! Jezelf blijven vind ik altijd het belangrijkste. Vooral als het om een vaste baan gaat wil je jezelf wel goed voelen bij het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *